Gostovanje na Windows strežnikih, ponudba webhosting, ASP.NET, PHP, MySQL


Windows technical support
Podporni forum za uporabnike storitev spletnega gostovanja
Reply to topic
Windows 7 server alias Windows 2008 R2 oz. problemi z 2008
Pico
Site Admin

Joined: 18 Jan 2004
Posts: 250
Location: HostMachine.net
Reply with quote
Ob koncu prejšnjega tedna sem se odločil preizkusit nov Microsoftov izdelek, naslednika Windows 2008 Server, za katerega še ne vedo, ali naj bi ga poimenovali Windows 2008 Server R2, ali pa bi ohranili čast in mu rekli kar Windows 7 Server. Kajti več kot očitno so zopet ponovili isto napako celotne 2008 tehnologije in začeli razvijati Server OS iz Desktop OS-a.

Torej, Windows 7 Server alias Windows 2008 R2 izhaja iz Vista naslednika, Windowsov 7, vendar je še daleč za njim po stabilnosti. Preizkušal sem RC verzijo 70xx na solidni platformi:

PRIMERGY Server
XEON QuadCore 2.66 GHz
Hardware RAID 10, 4 x 1 TB SATA diskovje
8 GB RAM


Instalacija sama je potekala brez težav in všeč mi je nova politika zbiranja podatkov na začetku, da ti ni treba viseti ob računalniku uro ali več in čakati, kdaj se bo spomnil, da rabi še en klik.

Ob prvem log-inu sem bil relativno prijetno presenečen nad novim grafičnim vmesnikom, vendar me je navdušenje kaj hitro minilo - skorajda sem pozabil, da gre za SERVER in ne za desktop, tako da sem se kaj hitro začel jeziti na kičasto in vedno bolj načičkano delovno okolje.


WINDOWS EXPLORER

Najprej sem napadel WINDOWS EXPLORER, da preverim, ali so v tej verziji kaj popravili največjo neumnost Viste/2008, kjer si Windows Explorer ne zapomni nastavitve pogleda na mape oz. jih spreminja po neki svoji logiki.
Nak, še vedno so se mi risale skorajda v vsaki mapi drugačne ikone, srh me je pa spreletel, ko sem naletel na neko mapo, v kateri je bilo tudi par MP3 datotek - na Windows SERVER operacijskem sistemu mi glupson prikaže datoteke z detajli kao "Author" in "Album" in "Date Taken", kot da gre za brskalnik po fotoaparatu ali MP3 predvajalniku! Res ne vem, kaj sploh razmišljajo pri Microsoftu - kot da so administratorji SERVERJEV dolgonoge lepotičke v 95-centimeterskih petkah, naličene do kosti, z umetnimi nohtki in trepalnicami do neba!
Le kdo za vraga potrebuje na SERVERJU sortiranje datotek po albumih in prikaz z ikonami, velikimi kot WTC-jeva stolpnica???

Seveda je glupi 2008 R2 pozabil vse moje nastavitve za prikaz map in jih prikaže vsakič po svoje, ker je zgleda poanta vsega skupaj, da Microsoft nauči vse administratorje tega sveta, da je njihova logika edina.

Ravno tako mi na SERVERJU poponoma odveč hodi skrajno neumen prikaz CELOTNE POTI do mape, v kateri se nahajaš.

Če sem, na primer v mapi:
D:\Moji Dokumenti\Slike
mi bo glupson od Windows 7 prikazal tole:
Computer > DATA FILES ( D: ) > Moji Dokumenti > Slike
Nepotrebna zmeda, ker kot administrator sistema rabiš dodatno procesiranje te informacije, da veš, kje si.

Ravno tako je nekonsistenčna logika nove navigacije po mapah. Prej si lahko odstranil ali pomanjšal del okna, ki prikazuje razporeditev map po logiki PRILJUBLJENE, medtem ko je sedaj to integrirano in se ne da niti pomanjšat niti odstranit.
Poleg tega pa so ikone na levi strani Explorerja nakracane z vsemi možnimi kičastimi barvami, kot bi jih otroci v vrtcu med malico barvali, tako da se težko na hitro znajdeš v tej packariji.

OPRAVILNA VRSTICA - TASK BAR

Všeč mi je bila nova logika OPRAVILNE VRSTICE, kjer so združili hitri zagon in aktivne aplikacije. Po novem hitrega zagona ni več, kajti celotna opravilna vrstica je lahko "hitri zagon" po enostavni logiki:
vsak program, ki ga zaženeš, lahko z desnim klikom "pin"-aš oz. pripneš na opravilno vrstico in to kar na trenutno pozicijo.
Tako je ikona ugasnjenega programa manjša in malo drugačna od ikone tega istega programa na istem mestu, ko program enkrat zaženeš. Kaj hitro mi je zadeva postala všeč in priznati moram, da je tako delo bolj učinkovito - vedno veš, na katerem mestu boš našel en in isti program.

Je pa tu seveda en problem - zopet MS logika!
Namreč, če na opravilno vrstico prilepiš dva programa iz iste skupine, recimo Windows Explorer in Upravitelj mrežnih povezav, ti oba programa združi v eno ikono in zaganjaš ju lahko ločeno le tako, da desno klikneš na ikono in izbereš, katerega od obeh bi želel zagnati. Tu so ga zelo usrali.


KIČ, PISANKE in še enkrat KIČ

Problem Microsofta, ki očitno misli, da je bolj kičasto = boljše, rezultira v nepreglednosti in počasnosti. Za primer skopiram 10.000 mešanih datotek na zgoraj omenjeno hudo mašino z Windows 7 / 2008 operacijskim sistemom in na referenčni 9 let star (!!!) notebook:

- odprem to mapo v Windows Explorerju in moj 9 let stari notebook jo odpre neprimerljivo hitreje! Poleg tega Windows 7 še celo minuto po odprtju mape nekaj "skenira", kar se kaže po počasi naraščajočem traku v naslovni vrstici.

- potem listam mapo navzdol, v vklopljenem načinu prikaza THUMBNAIL. Moj stari notebook prvič sicer malo šepa, ko mora prikazati vse ikone, ampak ko jih enkrat ustvari, se ikone prikazujejo tekoče, brez zakasnitve, tudi ko večkrat zaprem in odprem Windows Explorer.
Novi Windows 7 pa šepajo vsepovprek! vsak premik ekrana traja po sekundo ali dve, dokler se ne narišejo in kičasto okrancljajo vsi Thumbnailsi! Stanje ni nič boljše tudi ko iste ikone prikazujem večkrat ali ko listam gor in dol - vsakič znova jih osvežuje in zadeva postaja vedno bolj moteča.

- ob tem početju pa opazujem ikono na OPRAVILNI VRSTICI - čeprav delam samo v istem oknu Windows Explorerja, se ikona odprtega programa spremeni vsakič, ko kliknem na drugo mapo! Tudi če ročno izberem ikono za prikaz, se ta spremeni v odvosnosti, kje v strukturi se nahajam, kar je zopet neskončno moteče.
Je sicer zanimiv efekt, vendar popolnoma odveč.


COMPUTER MANAGEMENT

Prikazovanje COMPUTER MANAGEMENT konzole ni nič popravljeno in še vedno je počasna, kot da jo poganjam na stari 286 mašini - celo večnost traja, da se konzola naloži in osveži, potem pa brskanje po njej ni nič kaj hitrejše - posamezni sklopi, ROLES, FEATURES, DIAGNOSTICS, CONFIGURATION in STORAGE se še vedno počasi odpirajo in včasih traja minuto ali več, da lahko karkoli klikneš.
DESNI del okna v management konzolah zaseda popolnoma nepotreba izbira ACTIONS, kajti vse akcije imaš na desnem kliku miške, tako da bi lahko bil ta prostor zaseden s čem bolj koristnim.
Nenazadnje pa še sedaj ni odpravljena logična napaka, kajti DEVICE MANAGER spada pod Configuration, ne pa pod Diagnostics.

Spremembe upravljanja in prilagajanja, ki so bile narejene ob prehodu iz XP na Visto, so tudi tukaj v veljavi oz. še več - nekatere nastavitve so še bolj razmetane in premaknjene na tako čudne kraje, da si moraš pomagati z HELP-om, da najdeš nastavitev, ki je bila prej skupaj z vsemi drugimi dosegljiva preko My Computer -> Properties.
NE vem, zakaj so šli pri Microsoftu eno najboljših združenih nastavitev (My Computer -> Properties) razbijati na posamezna okenca, kjer je sedaj vsako okence dosegljivo preko drugega linka na pač nekem mestu v nadzorni plošči ali kje drugje.
Tega jim ne oprostim nikoli! Wink

Osnovni pogled na COMPUTER MANAGEMENT naj bi tudi ponujal jiter pregled nad trenutnim stanjem v obliki rdečih in zelenih ikon. Rdeče naj bi pomenile problem, klikneš nanj, si ga ogledaš, porabiš pol ure, da ga rešiš...vendar v konzoli COMPUTER MANAGEMENT še vedno sveti rdeča ikona. Zakaj? Ja, zato, ker JE BIL NEKOČ problem.

Miškin kolešček še vedno ne deluje v centralnem delu te konzole.
Glupo in nedodelano.

DISK MANAGEMENT se odpira 10 sekund! Potem pa prikaže pač en sam disk in eno particijo. Na istem računalniku mi Windows 2003 Server odpre isti prikaz v desetinki sekunde!!
Ne vem, kaj imajo glupi glupi glupi Windows 7 tolk za premlevat?!


ERGO

Je Windows Server 2008 R2 kaj hitrejši od Server 2008?
NE!
Je kaj boljši oz. lažji za administracijo?
Hja...novi TASK BAR je prijetna inovacija, vse drugo je pa isto sranje, da teko rečem, kot v osnovni 2008 tehnologiji - polno in preveč kiča, preveč podobno Visti in marsikje precej bolj nepregledno.

Drugače pa je Windows 7 SERVER alias Server 2008 R2 še zelo nestabilen in nekonsistenten. V tednu dni se mi je sesul najmanj 10-krat, na koncu je porušil celo RAID 10 polje in sem ga kot zadnje dejanje razočaranja z največjim veseljem preformatiral.

_________________
Site admin alias Labsy
Vsi nasveti in tehnične rešitve so podani v dobri veri in za ljudi z razčiščenimi pojmi o veljavni zakonodaji.
Odgovornost prevzemam izključno in samo za tiste posege, ki jih opravim lastnoročno.
View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN Messenger
Windows 7 server alias Windows 2008 R2 oz. problemi z 2008
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
All times are GMT + 1 Hour  
Page 1 of 1  

  
  
 Reply to topic